Självförtroende övningar

självförtroende övningar

Att öka en hunds självförtroende kan ge positiv inverkan på hundens lov inom många områden. En hund som är självsäker skräms inte lika lätt, gör inte utfall mot andra hundar eller människor. En hund som är rädd att vara ensam hemma stärks också av ett ökat självförtroende-hunden känner- "Jag kan själv" och blir tryggare i sig själv.

Alla självförtroende övningar ska alltid läggas upp så hunden lyckas med uppgiften, annars får man precis motsatt verkan att hunden känner sig misslyckad. Hunden ska också självständigt lösa uppgiften för bästa resultat.

BALANS
Att balansera på saker ger hunden större kroppsmedvetenhet och trygghet i sig själv. Att klara av att balansera på en stock kan kännas väldigt häftigt för en hund som sen får massa beröm av matte och husse. Ta hjälp av det du har omkring dig, stockar och sten. Parkbänkar och lekplatser kan erbjuda massa att våga sig på.

PROBLEMLÖSNING 
Lista ut lite kluriga saker för att få godis eller komma till er. Exempelvis godis under en kopp eller kastrull. Sätt hunden på sitt stanna kvar och gå bakom ett staket så hunden ska hitta bästa sättet att komma till er. Gå runt, hoppa över eller krypa under osv.

MILJÖTRÄNING
Vara påm nya spännande platser, få uppleva nya saker! se nya saker, känna på och lukta på! Åka hiss eller buss, gå på kullersten osv..

SIMMA
Att simma ger en stor skjuts för självförtroendet. Att klara av något själv.

BÄRA
Att bära sitt koppel eller sin leksak. En vara från matvarubutiken eller vad som. Hunden känner sig i viktigt!

NOSARBETE
Allt nosarbete är självförtroendehöjande! Att klara av att hitta spårslutet, godiset i trädet, den gömda leksaken, husse eller matte som gömmer sig i skogen osv.

Källa: Hundsteg.