Hur påverkas hunden??

Stress, symtom, orsak..

Detta är sådant som jag hittade när jag gjorde mitt speciall arbete till hundinstruktör..Lite av det jag hittade sätter jag in här, lite av det jag fastnade för när jag plöjde igenom böcker, tidningar för att försöka få fram så mycket som möjligt om detta ämne. Har försökt sätta egna ord på det jag har fått till mig, tycker det är ett väldigt intressant ämne.
Själförtroendeövningarna, Ledarskaps övningarnarna och kontaktövningarna är från min utbildning till hundterapeut på Hundsteg i Enköping.

Överstimulering

Om en hund utsätts för stressfaktorer under en längre tid .Kan resultatet bli.
 En hund som är superaktiv och överreagerar i de flesta situationer när något händer.
Reagerar snabbare och kraftigare, lättare blockerad, försöker motstå ägarens försök att kontrollera den, mest för att den har så mycket energi.
Den blir gnällig, hässjig, rastlös och snabb i reaktionerna.
Hormonproduktionen konstant hög.
Kan verka mer aktiva i sin iver och rastlöshet, när de vilar och inget speciellt händer, är de lugna och sover hela nätterna igenom.
de drömmer mer än andra hundar.
Vaknar lättare.

Jakt och kamplekar sätter igång mycket. det beteendet är ju programerat för att frigöra stora mängder stresshormon.
jaktlekar-som att kasta saker som bollar eller pinnar. lek med andra hundar och de jagar varandra. Ju oftare och hårdare, större risk för överstimulering, korta stunder räknas inte. ett par gånger i veckan inte så farligt, med en vis individuell skillnad.
En hund som har utsatts för överstimulering under en längre period, kan behöva veckor för att återhämta sig, ibland är tillståndet bestående.
En hund som kan koppla av och sova när inget händer, blockerar sig lätt.
Inlärning och koncentrations problem. Svår att motivera  att utföra passiva beteende, som sitt och ligg...eller för sådant  som krävder koncentration. Allt denna hund gör, är att arbeta med kroppen springa, gräva, hoppa...Trots att hunden verkar ha mycket "motor" har den sällan det, men det krävs erfarenhet för att se det. 
Kolla hur fort hunden blir trött, hur uthållig den är.
Är hunden mindre uthållig beror det troligtvis på överstimulering. Man ka kolla hundens historia, om det har förekommit överstimulerande aktiviteter, som pinnkastning.

Understimulering

Understimulering innebär att naturliga behov av sällskap och aktivitet inte har blivit tillgodosedda. Hundar är mycket sociala, därför kommer allt som isolerar hunden från familjen att kunna vara en stressfaktor. Burar, förbjudna rum och vara fastkedjad kan vara ett fängelse.
En vanlig orsak till understimulering är att hunden tar efter hur det där de bor, börjar redan vid 5 månaders ålder, vilar resten av familjen vilar hunden med. I den "vanliga" familjen kan det bli ett stort problem, hunden blir mer och mer passiv inomhus.
Hunden behöver ju inte arbeta för maten längre, som de vilda släktingarna behöver. Även om hunden fortfarande är i behov av att arbeta med kroppen och hjärnan för att få mat.
Många hundägare tror att hunden blir trött av fysisk motion och kan inte begripa att hunden börjar leka efter en timma rask promenad. Fysisk motion tröttar inte ut människan eller hunden, men den behövs också.

Vad är stress?

Stress är något positivt, trots att det har fått en negativ klang. det hjälper en individ att hantera svåra och farliga situationer. För mycket och långvarig stress är däremot skadligt.
Stress är något naturligt, det betyder egentligen att kroppen förbereder sig för att ta i extra, göra sig stark.
Alla hundar är olika så det skiftar vad som är lagom stress.
En del raser är mer stresskänsliga än andra. Det är vanligtvis de raser som är avlade att vara aktiva och samarbetsvilliga. De är mer påverkbara, reagerar snabbare. De är i riskzonen. De anses ha ett omättligt aktiveringsbehov, det gör att deras ägare utsätter dem för stress genom olika aktiviteter.
Ensamhet och vila som förekommer i allt för stor utsträckning leder till depression eller nedstämdhet.
Sak samma med upprepade aktiviteter, även om de är naturliga, finns inte tid för återhämtning blir de stressade.
Det är inte lätt för oss vanliga att se skillnaden mellan en levnadsglad, aktiv och levnadsglad hund från en överstimulerad, stressad och oharmonisk hund. det är lätt att göra en felbedömning och ta den stressade hunden för en lycklig och aktiv hund medan den hund som inte är stressad som försiktig till och med kuvad. En hund av aktiv ras riskerar ofta att utsättas för stress eftersom den anses ha behov av mycket stimulans. När denna hund blir stressad är det lätt att förbise symtom och isstolka det som ett uttryck för rasegenskap.
att vi har svårt att se skillnad mellan normal energi och livsglädje och stress hos våra hundar är ju inte konstigt.

Exempel på vad som gör hunden stressad.

För mycket motion för unga hundar.
För intensiva lekar med bollar/pinnar eller andra hundar.

För mycket jakt och kamplekar.
För lite motion och aktiviteter.
Att vara ensam, isolering från sällskap
.
Att inte kunna gå ut när man är nödig.
Att aldrig få koppla av, alltid bli störd.
Plötsliga skrämmande händelser och oväsen.
Våld, ilska, aggression i hundens omgivning.
Direkta hot från oss eller andra hundar.

För höga krav i träning och vardag.
Osäker, otåliga och inkonsekvent hundägare.
Koppelryck, att bli nedtryckt, att bli släppad i kopplet.
Smärta och sjukdom.

Hunger och törst.
Att frysa eller vara för varm.
Plötsliga förändringar.
Får aldrig vara lös, är alltid kopplad eller står bunden.

Vanliga symtom på stress

Rastlös, kan inte lugna ner sig.
Skäller, ylar och gnäller.
Uppträder aggresivt.
Biter och tuggar på möbler, skor och andra saker.
Överreagerar när något händer, ex. det ringer på dörren.
Klåda.
Biter sig själv, slickar sig själv oavbrutet.
Använder mycket lugnade signaler.
Jagar sin svans.
Spända muskler och plötsliga utbrott av mjäll.
Hyperventilerar.
Ser inte frisk ut.
Diarre´, har avföring oftare än normalt.
Allergier- många allergier är egentligen stressklåda.
Tappar aptiten.
Tar inte godis.
Svettiga trampdynor, skum i mungipan, hög puls.
Ser nervös ut, darrar, skakar sig.
Luktar illa, både från munnen och kroppen.
tappar koncentrationen, kan bara koncentrera sig korta stunder.

De fem rubrikerna

Detta tycker jag är tänkvärt, när blir kroppen stressad, hur ofta är lagom..detta är sådant som en hund kan bli stressad av.

JAKT
Våra hundar behöver inte skaffa föda själv. Vi förser dem med den. De behöver oftast inte göra något för att få mat. För vissa hundar, står det mat framme jämt.
Men rusningar gör våra hundar, och det ofta. För man mäåste vara både snabb och stark för att komma ifatt en annan hund, en katt, en pinne, boll, en cyklist..listan kan göra lång. Men det gör att stress systemet sätts igång. Alla hundar klarar inte av att detta händer varje dag.

FLYKT
Om man blir rädd för något, måste fly eller försvara sig..blir man stark. Det är mycket som kan skrämma en hund, vi tänker inte jämt på vad som kan skrämma en hund, en hund som skäller, är rädd för andra hundar, kan ha blivit påhoppad av en annan hund. Skotträdd, det behöver inte ha varit så högt ljud första gången, men hunden förstod inte vad det var.
Vid stark rädsla sätts stress systemet igång. När hunden utsätts för det som skrämmer den under en längre period kan den bli stressad.

KAMP
En del hundar hamnar ofta i slagsmål, utmanar allt och inget, som allt vore en fiende, hamnar hunden ofta i den situationen kan den bli stressad.

LEK
Hundar leker jakt och kamplekar. Hunden låtsas vara byte och flyr och de andra jagar=jaktlek.
Hunden brottas, låtasbiter och har dragkamp, med både hundar och människor= kamplekar.
Kroppen reagerar som om att det vore allvar, stress systemet sätts igång.
Hundar lekar ofta, med hundar och människor, men att rusa efter en hundkompis är lika stressande som att jag efter en hare eller pinne.  Är det intensiv lek varje dag kommer hunden troligtvis att bli stressad, men korta stunder dagligen är inte så farligt.
Många tror att hundar rasar av sig när de leker och springer runt med andra hundar, men tvärtom..de blir mer stressade, en hund som har sprungit runt och lekt blir lämnad ensam för att ni borde den vara trött, är så uppe i varv så den har svårt att vara still och biter sönder och förstör.
Det finns positiva saker med att leka med andra hundar, men inte livsviktigt..Lagom mängd lek är positivt men för mycket negativt.

KÄRLEK
Hundar idag löper inte bara en gång år, vanligtvis, utan flera gånger. De löper inte samtidigt.
En hanhund är gjord för att klara av tre veckors kärlek år, bor han där det är mycket tikar i området, så är det ingen lätt situation för honom. Han blir stressad och det är svårt att göra något åt det.